IT-audit in de jaarrekeningcontrole - Deel 1

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor assistent accountants.
 • Ruim 95 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten

In het eerste deel van de cursus IT-audit in de jaarrekeningcontrole staan de IT-infrastructuur van de organisatie en de relevante IT General Controls centraal. U leert het IT-landschap van de organisatie te identificeren en de relevantie ervan in te schatten, alsmede te begrijpen welke factoren meespelen als het gaat om de integriteit van gegevens binnen geautomatiseerde systemen.

Na het volgen van deze cursus bent u beter in staat om zonder diepgaande technische kennis tóch de samenhang te zien tussen interne beheersingsmaatregelen en de onderliggende systemen en technieken, zodat u de impact voor uw jaarrekeningcontrole beter kunt inschatten.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deel 1 van deze cursus:

 • kunt u de IT-infrastructuur en het IT-landschap van een organisatie beter identificeren en de relevantie daarvan inschatten in het kader van de jaarrekeningcontrole.
 • begrijpt u welke factoren meespelen in het kader van de integriteit van gegevens in geautomatiseerde systemen.
 • herkent u application- en computer dependent manual controls.
 • kunt u een inschatting maken van de relevante IT General Controls en bepalen wat de impact daarvan is op de beheersingsomgeving van een organisatie.

Auteur

 • Wesley Wiertz RE RA

  Wesley Wiertz is IT-auditor, Process Miner en founder en co-owner van Sifters Process Performance & Audit Support. Vanuit zijn achtergrond als registeraccountant legt Wesley de verbinding tussen IT-audit en financial audit. Gedreven vanuit vaktechniek en met sterke focus op innovatieve audit-technieken als data- en process mining ondersteunt en traint Wesley financial auditors, (register)accountants en klanten met efficiënte en doelmatige controletechnieken. Sifters hebben de speciale neiging om alles te zeven, uit te pluizen en te onderzoeken en vervolgens met verbeterideeën te komen. Sifters rusten niet voordat ze samen met proceskenners in de organisatie slimme maatregelen hebben ontwikkeld om verspilling van tijd en geld zoveel als mogelijk uit te bannen.

 • Roel Blankers

  Als gedreven procesverbeteraar zet Roel process mining en data-analyse in voor het continu verbeteren van organisaties. Daartoe verbindt hij de meer mensgerichte Lean-aanpak met datagestuurde procesanalyse. Met steeds betere en efficiëntere processen help Roel werkplezier, klantbeleving, betrouwbaarheid en kostenbesparing op een hoger plan te brengen. Medewerkers van Sifters hebben de speciale neiging om alles te zeven, uit te pluizen en te onderzoeken en vervolgens met verbeterideeën te komen. Sifters rusten niet voordat ze samen met proceskenners in de organisatie slimme maatregelen hebben ontwikkeld om verspilling van tijd en geld zoveel als mogelijk uit te bannen.

 • Cees-Jan van Dijk MSc

  In zijn rol als IT Auditor bij HLB Witlox van den Boomen is Cees-Jan betrokken bij de uitvoering van IT-audits en opdrachten omtrent IT advies, met een lichte focus op informatiebeveiliging en privacy. Daarvoor bezoekt hij jaarlijks vele organisaties van alle groottes binnen het MKB-segment. Naast zijn werk volgt Cees-Jan momenteel de Executive Master of IT-auditing aan TIAS Business School in Tilburg. HLB Witlox van den Boomen biedt een breed dienstenpakket aan ondernemers. Met een team van enthousiaste medewerkers werkt HLB Witlox van den Boomen binnen verschillende disciplines, zoals accountancy, belastingadvies, corporate finance, IT audit/advies en HR-advies. 

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor assistent accountants.
 • Ruim 95 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten