IT-audit in de jaarrekeningcontrole - Deel 2

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor assistent accountants.
 • Ruim 95 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten

In deel 2 van de cursus IT-audit in de jaarrekeningcontrole staat de continuïteit van de IT-omgeving centraal. U leert een inschatting te maken van de relevantie hiervan, maar ook van de bedreigingen voor de continuïteit, informatiebeveiliging en privacy binnen organisaties. We staan stil bij de beheersing van uitbesteding van IT en behandelen gerenommeerde internationale normen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Uiteraard komt ook de AVG kort aan bod in deze cursus. Na het volgen van deze cursus bent u beter in staat om, zonder diepgaande technische kennis, een inschatting te maken van de impact van deze onderwerpen op de jaarrekeningcontrole.

Leerdoelen

Na het volgen van deel 2 van deze cursus:

 • kunt u de continuïteit van de IT-omgeving van uw cliënt beter beoordelen en de relevantie daarvan inschatten in het kader van de jaarrekeningcontrole. 
 • kunt u bepalen welke onderdelen van de IT zijn uitbesteed en de interne beheersing daarvan inschatten, evenals bepalen wat de impact daarvan is op de jaarrekeningcontrole. 
 • herkent u zowel beheersingsmaatregelen als bedreigingen op het gebied van informatiebeveiliging en kunt u de impact daarvan voor uw jaarrekeningcontrole beoordelen.
 • herkent u privacyrisico’s gemakkelijker en bent u in staat te bepalen wat de bijbehorende beheersingsmaatregelen zijn.

Auteur

 • Roel Blankers

  Als gedreven procesverbeteraar zet Roel process mining en data-analyse in voor het continu verbeteren van organisaties. Daartoe verbindt hij de meer mensgerichte Lean-aanpak met datagestuurde procesanalyse. Met steeds betere en efficiëntere processen help Roel werkplezier, klantbeleving, betrouwbaarheid en kostenbesparing op een hoger plan te brengen. Medewerkers van Sifters hebben de speciale neiging om alles te zeven, uit te pluizen en te onderzoeken en vervolgens met verbeterideeën te komen. Sifters rusten niet voordat ze samen met proceskenners in de organisatie slimme maatregelen hebben ontwikkeld om verspilling van tijd en geld zoveel als mogelijk uit te bannen.

 • Wesley Wiertz RE RA

  Wesley Wiertz is IT-auditor, Process Miner en founder en co-owner van Sifters Process Performance & Audit Support. Vanuit zijn achtergrond als registeraccountant legt Wesley de verbinding tussen IT-audit en financial audit. Gedreven vanuit vaktechniek en met sterke focus op innovatieve audit-technieken als data- en process mining ondersteunt en traint Wesley financial auditors, (register)accountants en klanten met efficiënte en doelmatige controletechnieken. Sifters hebben de speciale neiging om alles te zeven, uit te pluizen en te onderzoeken en vervolgens met verbeterideeën te komen. Sifters rusten niet voordat ze samen met proceskenners in de organisatie slimme maatregelen hebben ontwikkeld om verspilling van tijd en geld zoveel als mogelijk uit te bannen.

 • Cees-Jan van Dijk MSc

  In zijn rol als IT Auditor bij HLB Witlox van den Boomen is Cees-Jan betrokken bij de uitvoering van IT-audits en opdrachten omtrent IT advies, met een lichte focus op informatiebeveiliging en privacy. Daarvoor bezoekt hij jaarlijks vele organisaties van alle groottes binnen het MKB-segment. Naast zijn werk volgt Cees-Jan momenteel de Executive Master of IT-auditing aan TIAS Business School in Tilburg. HLB Witlox van den Boomen biedt een breed dienstenpakket aan ondernemers. Met een team van enthousiaste medewerkers werkt HLB Witlox van den Boomen binnen verschillende disciplines, zoals accountancy, belastingadvies, corporate finance, IT audit/advies en HR-advies. 

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor assistent accountants.
 • Ruim 95 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten