Duurzaamheid en de accountant in het mkb: een introductie

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor assistent accountants.
 • Ruim 95 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten

Sommige ondernemingen en accountants voelen zich overvallen door de plotselinge opkomst van duurzaamheidsverslaggeving, maar feitelijk is dit het gevolg van een ontwikkeling van ruim 30 jaar. De impact van deze ontwikkeling voor ondernemingen en de accountant in het mkb is wellicht groter dan u denkt. Dat heeft alles te maken met de keten waarin de mkb-onderneming zich bevindt. De accountant kan in het mkb zorgen voor inspiratie, advies en ondersteuning in het transitieproces dat iedere onderneming doormaakt. Ook neemt de vraag naar assurance bij informatie over duurzaamheidsprestaties toe. Om deze rollen goed te kunnen vervullen, biedt deze cursus de accountant in het mkb de basiskennis om in de praktijk de eerste stappen te kunnen gaan zetten. In de zomer van 2023 volgt een verdiepende cursus waarmee de accountant verder aan de slag kan.

Deze cursus is in maart 2023 opgenomen.

Accreditatie Register Belastingadviseurs (RB)
Deze cursus is geaccrediteerd voor het RB, voor 2-PE-punten. Als u de cursus heeft behaald, worden deze punten automatisch doorgegeven aan het RB.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

 • heeft u kennis over duurzaamheids-/ESG-ontwikkelingen, waaronder de relevante (inter)nationale raamwerken en rapportageverplichtingen
 • kunt u duurzaamheids-/ESG-ontwikkelingen waaronder de relevante rapportageverplichtingen duiden voor het eigen werkveld en organisaties
 • kunt u het maatschappelijke vraagstuk rondom duurzaamheid/ESG duiden en invulling geven

Auteur

 • prof. dr. Dick de Waard RA

  Dick de Waard is 35 jaar werkzaam geweest bij EY Accountants – EY Climate Change and Sustainability Services (EY CCaSS). Momenteel is hij (al weer 30 jaar) verbonden aan de vakgroep Accounting & Auditing van de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij hoogleraar Auditing is, voorzitter van de vakgroep en directeur van de Executive Master of Accountancy. Dick is lid van de Sustainability Advisory Board van ABN Amro MeesPierson, de Academic Councel van Impact Economy Foundation, de werkgroep ESG Assurance van de NBA en de Workinggroup Sustainability Reporting van de Raad voor de Jaarverslaggeving die de ontwikkeling van de ESRS beoordeelt.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor assistent accountants.
 • Ruim 95 cursussen
 • Onbeperkt toegang
 • Keuze uit meerdere pakketten