Focus op Eigen woning 2019

Informatie

In deze Focus op zoomen mr. dr. M.J. Hoogeveen en mr. R. Stam in op de eigen woning. Zij zullen onder andere stilstaan bij de correctie van het tarief waartegen de hypotheekrente in aftrek kan worden gebracht, tijdelijke verhuur, echtscheiding en alimentatie, aflossingsschema en de interne draagplicht in het kader van het eigenwoningverleden. Uiteraard zal bij dit tafelgesprek ook weer worden stilgestaan bij verscheidene tips en trucs waar u in de dagelijkse praktijk profijt van zal hebben. Beide docenten zitten hier op persoonlijke titel.

Deze cursus is opgenomen in november 2019.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

 • kunt u uw cliënt beter adviseren op het gebied van het aflossingsschema indien er sprake is van een nieuwe eigen woning
 • weet u handiger om te springen met de regels rondom de Bed en Breakfast en de tijdelijke verhuur eigen woning
 • kunt u aanduiden hoe de interne draagplicht in het licht van het eigen woningverleden werkt
 • kunt u beter inspringen op de kansen en veranderingen die de tariefcorrectie met zich meebrengt
 • weet u waar men op moet letten bij rentebetalingen die dienen als alimentatie

Auteur

 • mr. dr. M.J. Hoogeveen

  Mascha Hoogeveen studeerde fiscaal recht aan de Katholieke Universiteit Brabant. Zij is werkzaam bij de Belastingdienst en lid van de Coördinatiegroep Constructie Bestrijding. Mevrouw Hoogeveen is verder als universitair docent verbonden aan het Fiscaal Instituut Tilburg van de Tilburg University. Tevens is zij lid van de opleidingsraad van de opleiding CB-belastingadviseur. Zij heeft diverse publicaties op haar naam staan waaronder een aantal artikelen over de bedrijfsopvolging. In 2004 schreef zij een FED-brochure over het schenken en vererven van ondernemingsvermogen en in 2005 was zij mede-auteur van het preadvies voor de KNB dat ook in het teken stond van de bedrijfsopvolging. Verder is zij auteur van de Cursus Belastingrecht en annotator voor de BNB. In 2011 promoveerde zij op het onderwerp Kwaliteit van de fiscale bedrijfsopvolgingswetgeving.

 • mr. R. Stam

  Mr. Ruben Stam is fiscaal jurist en pensioenjurist. Hij is sinds 2013 werkzaam bij het Fiscaal Juridisch Adviesbureau van Nationale-Nederlanden Bank. Daarvoor heeft hij gewerkt bij Nationale-Nederlanden Levensverzekering Maatschappij. Hij is vaste medewerker van Vakstudie Nieuws, Kluwer TaxVisions, Belasting Advies in de praktijk en Vermogende Particulieren Bulletin. Ook in andere vakbladen publiceert hij regelmatig. Voorts zijn er van zijn hand een aantal boeken verschenen op fiscaal/financieel gebied. Hij treedt regelmatig op (online) seminars op.