Focus op ANBI's 2019

Informatie

In deze editie van Focus op bespreken prof. dr. S.J.C. Hemels en mr. N. Idsinga de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s). Welke fiscale faciliteiten kunnen gebruikt worden door ANBI’s? De giftenaftrek en de ANBI- en SBBI-regelingen liggen onder een vergrootglas bij de Belastingdienst en het kabinet. Wat is de stand van zaken rond de evaluaties van deze regelingen? Wat zijn de wijzigingen en aandachtspunten bij de giftenaftrek? Welke wijzigingen worden er verwacht bij de eisen aan een ANBI en wat zijn daarbij de aandachtspunten? En welke rol gaan het UBO-register en de voorgestelde Wet transparantie maatschappelijke organisaties spelen in deze context?

Deze cursus is opgenomen in oktober 2019.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

 • bent u bijgepraat over de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van ANBI’s
 • kunt u uw klant adviseren met betrekking tot giften aan ANBI’s
 • weet u wat de voordelen zijn van het hebben van een ANBI-status
 • weet u welke stappen het kabinet heeft gemaakt naar aanleiding van de evaluaties van de giftenaftrek en de ANBI- en SBBI-regeling
 • weet u welke wijzigingen worden verwacht in de eisen aan een ANBI
 • weet u waar u op moet letten bij de eisen aan een ANBI
 • weet u wat het UBO-register gaat betekenen voor ANBI’s
 • weet u wie als UBO moet worden aangewezen binnen een ANBI
 • kunt u uitleggen wat de voorgestelde Wet transparantie maatschappelijke organisaties inhoudt

Auteur

 • prof. dr. S.J.C. Hemels

  Sigrid Hemels is hoogleraar belastingrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en gasthoogleraar aan Lund University in Zweden. Daarnaast is zij als fiscalist verbonden aan Allen & Overy LLP in Amsterdam. Eén van haar onderzoeksthema's is de fiscaliteit van kunst, cultuur en goede doelen. Zij geeft hierover regelmatig lezingen en publiceert hierover, zowel voor fiscalisten als niet-fiscalisten. Daarnaast houdt zij zich ook met andere onderwerpen binnen de fiscaliteit bezig.

 • mr. N. Idsinga

  Nathalie Idsinga is partner bij Arcagna. Haar praktijk bestaat uit het adviseren van familiebedrijven en vermogende particulieren zowel nationaal als internationaal. Daarnaast adviseert zij vermogens-, familiefondsen en goede doelen.
  Nathalie studeerde af aan de Universiteit van Amsterdam. Zij heeft ruim twintig jaar bij Loyens & Loeff gewerkt als belastingadviseur en heeft in 2014 Arcagna versterkt als partner.
  Nathalie publiceert regelmatig in wetenschappelijke en vaktijdschriften op dit gebied en is co-auteur van verschillende boeken. Daarnaast is zij sinds 2000 als universitair docent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Nathalie is lid van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs en de International Bar Association.