promo beeld

Bovenop je vakgebied

/sites/default/files/styles/promo_xlg_h300/public/promo/43180959-instapage2_1.jpg?h=da363170&itok=qK93HupQ
Blockchain: hype of belofte?
Nieuws

Blockchain: hype of belofte?

Het is een van de buzzwords van de afgelopen tijd: blockchain. De technologie wordt ook wel vergeleken met de komst van het internet. De meest bekende toepassing van blockchain is uiteraard bitcoin, maar het kan op vele andere manieren worden ingezet. Deze ontwikkelingen zullen ook niet voorbijgaan aan het notariaat. De hoogste tijd dus om het onderwerp onder de loep te nemen. 


“Blockchain kan potentieel gezien worden als een revolutionair systeem dat de wijze waarop wij waarde uitwisselen verandert” zegt expert Thijs Grievink. Voor PE-Academy bespreekt hij het onderwerp in een speciale cursus. “Momenteel hebben wij hele economische, politieke, juridische en sociale systemen die de onzekerheid in ons economisch verkeer wegnemen. De belofte van blockchain is dat het zo’n krachtige technologie is, dat het de rol van deze systemen over kan nemen.”

De komende jaren moet duidelijk worden of die belofte ingelost wordt. Zeker is dat veel organisaties nu al in blockchain investeren. Een derde van de banken verwacht dit jaar al de commerciële toepassingen van blockchain te gaan gebruiken. Blockchain is niet alleen interessant voor de financiële sector, maar ook voor de logistiek, de zorg, de overheid (denk aan zaken als fraudebestrijding) en zeker ook voor de advocatuur en het notariaat.

Dat is niet voor niets: blockchain biedt vele voordelen. Omdat er gebruik wordt gemaakt van een gedecentraliseerd netwerk is het systeem bijvoorbeeld lastig te hacken. Daarnaast kan een gebruiker met behulp van sleutels bepalen welke data hij wanneer; voor hoe lang; tegen welke condities; en aan wie ontsluit. Op deze manier kunnen gebruikers dus meer eigenaarschap van hun data nemen. Zeker in een tijd waarin privacy centraal staat, is dat relevant. En ten slotte biedt blockchain mogelijkheden voor kostenreductie en efficiency. Keerzijde van die medaille, zoals veel wordt beweerd, is dat het de tussenpersoon overbodig maakt. Maar is dat ook echt zo?

Grievink ziet dat genuanceerder. “Er zijn inderdaad activiteiten die in de toekomst wellicht niet meer nodig zijn. Maar er zijn ook activiteiten die mensen op het eerste oog niet zien, maar die toch relevant zullen blijven.” Een blockchain kan bijvoorbeeld geen contract uitleggen.

Hoewel de technologie veel voordelen biedt, roept deze ook vragen op. Wie is bij een blockchain bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het naleven van wet – en regelgeving? En zijn contracten wel te vatten in programmeercode? Over deze en andere vragen gaat Grievink in de cursus in gesprek met Menno Weij, partner bij SOLV advocaten.

Weij voorziet inderdaad nog veel technische en juridische uitdagingen. Smart contracts zijn breed inzetbaar, maar lenen zich niet voor iedere situatie. Toch is hij vooral optimistisch over de kansen die blockchain biedt, bijvoorbeeld in de dienstverlening van een notarissenkantoor. Daarnaast stelt hij dat universiteiten een stuk IT zouden moeten incorporeren in de rechtenstudie. “Je hoeft als toekomstig jurist of notaris misschien niet te kunnen coderen, maar dient de technologie in ieder geval te begrijpen.”

Welke kant blockchain zich ook op ontwikkelt: het is zeker dat we er in de toekomst nog veel van gaan zien en horen.

 

PE-Academy heeft in samenwerking met Thijs Grievink de cursus ‘Blockchain: hype of belofte?’ ontwikkeld. Thijs Grievink is werkzaam bij Bisnez Management en is gespecialiseerd in datamanagement, procesmanagement en innovatie. 

Naast deze cursus biedt PE-Academy u een aanbod van ruim 45 cursussen waarin actuele, vakinhoudelijke onderwerpen aan bod komen. U kunt onze cursussen online volgen waar en wanneer het u uitkomt. Kennis maken met ons aanbod? Probeer gratis een van onze proefcursussen of neem contact met ons op via 030-26 44 100. Wij staan u graag te woord!