Tuchtrecht toegelicht: verkeerde opdracht en een web van leugens

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor accountants.
  • Ruim 260 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten

In deze aflevering van ‘Tuchtrecht toegelicht’ behandelt Carel Verdiesen een tuchtzaak waarin twee accountants een hoofdrol spelen. Zij voeren een samenstellingsopdracht uit voor een klant, wetende dat het eigenlijk een controleopdracht zou moeten zijn. De curator dient tegen beide accountants een klacht in, waarna de teamaccountant stelt dat hij niet aan de opdracht heeft gewerkt. Spreekt hij wel de waarheid? Het dossier in deze zaak laat een aantal bijzondere zaken zien. Carel neemt u in deze korte cursus mee in de overwegingen van de Accountantskamer en geeft u enkele tips.

Tuchtrecht toegelicht

In elke aflevering van 'Tuchtrecht toegelicht' analyseert C.M. Verdiesen AA in ± 15 minuten een tuchtzaak. Hoe kwam de tuchrechter tot een oordeel? En waar ging het mis of wat heeft de accountant juist goed gedaan? Vaak zijn het herkenbare dilemma’s waar elke accountant mee worstelt en dat maakt deze zaken zo leerzaam.

De cursus duurt ongeveer 15 minuten en bevat géén toetsvragen.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

-        bent u zich bewust van de consequenties van het uitvoeren van een verkeerde opdracht

-        bent u extra scherp wanneer een klant u met klem verzoekt om een samenstelopdracht uit te voeren wanneer zij controleplichtig is

Auteur

  • Carel Verdiesen AA

    C.M. Verdiesen AA is zelfstandig gevestigd accountant en bekleedde diverse functies binnen de NOvAA en de NBA, waarbij het accent lag op de mkb-praktijk. Daarnaast geeft hij cursussen op het gebied van VGBA, NV COS, verslaggeving en kwaliteitssystemen. Hij is plaatsvervangend lid bij de Accountantskamer in Zwolle en ondersteunt kantoren bij het voldoen aan wet- en regelgeving. Carel Verdiesen is een aantal jaren verantwoordelijk geweest voor de accountancy vaktechniek bij een groot kantoor en heeft daardoor ervaring met kwaliteitssystemen van zowel kleine als grotere kantoren.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor accountants.
  • Ruim 260 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere pakketten